Posts in Eksterne Skribenter
Om fremtiden, filosofi og andre ting jeg ikke ved noget om

Af Sixten Stemann Jensen, stud.mag.

Hele mit liv er jeg blevet fortalt, at jeg kan blive, hvad jeg vil. Og at verden ligger for mine fødder. Disse udsagn har uden tvivl været velmente samt rare at høre, men de har også sat store forhåbninger i mig om, hvad livet bringer mig. Af samme årsag har de også skabt en grundlæggende overbevisning om, at jeg kan opnå, hvad end jeg sætter mig for, hvis blot jeg vil det nok. Men kan virkeligheden leve op til dette?

Read More
Den terapeutiske kærlighedsbruser

Af Anna Louise Foghmar Hansen

Når jeg bliver spurgt om, hvad jeg er ved at uddanne mig til, er det ofte med en ambivalens, at jeg svarer psykolog. Jeg elsker mit studie, men jeg har svært ved at identificere mig med den titel, som min uddannelse ender ud i. Jeg har længe haft en trang til at lægge psykologititlen lidt i blød. Det var jeg så heldig at få hjælp til at begynde på her i sommers.

Read More
Psykologiens metafysik – eller hvordan psykologien fik spundet sig ind i sin egen matematiske idéverden og tabte sit objekt undervejs

Af Jeppe Olsen, stud.psych.
Som et forarbejde til vores speciale, diskuterer jeg i denne artikel et konkret eksempel på forholdet mellem model og empiri i moderne psykologi, nemlig anvendelsen af statistiske modelleringer. Artiklen er en bøn til forskerne om at huske den videnskabsteoretiske refleksion, når de gør brug af statistiske modeller, så vi i psykologien ikke ender som på Christiansborg, hvor alle er enige om at ”antallet betyder noget”, men ingen ved hvad…

Read More
Theories of the emergence of consciousness

Af Denis Ebbesen, stud.psych og Jeppe Olsen, stud.psych

As we outlined in our last article in Indput, the methodology being used to study consciousness by neuroscientist does not consider what the brain is conscious of. So there’s the problem (as we mentioned in the first part, the criteria for a scientific explanation was already outlined by Aristotle: both form and substance is required). The emergence of consciousness is being studied by neuroscientists as if it were a static process, and so the brain is treated as an object that is detached from the spatiotemporal world in which it operates and through which it has evolved.

Read More
Ayahuasca - fra et videnskabeligt perspektiv

Af Laya K. Pätzold

Ayahuasca er en brunlig og ildelugtende plante-te, som fremkalder en forandret bevidsthedstilstand. Det er et såkaldt enteogen, som har været anvendt i rituel kontekst i Amazonas-regionen i tusindvis af år. Denne artikel er baseret på min bacheloropgave om ayahuasca og dets værdi i behandling af psykopatologiske tilstande som f.eks. afhængighed og depression.

Read More
Forestillinger om at blive noget, der kan blive til noget

Af Stephanie Schou, cand.psych., og Sofie Alsøe Krogsgaard, cand.psych.

SPECIALE. Unge gør sig alle mulige forestillinger om, hvad fremtiden vil bringe dem. Nogle drømmer om at blive danser for Justin Bieber, andre drømmer om at blive folkeskolelærer eller noget helt tredje, fjerde og femte. Så hvorfor ikke stille sig nysgerrig over for, hvad der mon vil ske, hvis sagsbehandlere i kommunernes jobcentre retter opmærksomhed mod at understøtte og nære de unges fremtidsdrømme og forestillinger i beskæftigelsesorienterede samtaler?

Read More