Kommunehospitalets skæbne pt. II

Af Karen Damgaard & Elvira Hallengren

En formiddag i november satte vi maskinmester Casper stævne ved Betjentstuen, hvorfra en labyrintisk færd rundt i det gamle kommunehospital udgik. Nysgerrige efter at opdage nye kroge i de bygninger, vi til hverdag befinder os i og med et ønske om at blive klogere på historien om et hospital, der blev til et universitet, lod vi Casper føre os rundt på sin arbejdsplads.

Read More
Den terapeutiske kærlighedsbruser

Af Anna Louise Foghmar Hansen

Når jeg bliver spurgt om, hvad jeg er ved at uddanne mig til, er det ofte med en ambivalens, at jeg svarer psykolog. Jeg elsker mit studie, men jeg har svært ved at identificere mig med den titel, som min uddannelse ender ud i. Jeg har længe haft en trang til at lægge psykologititlen lidt i blød. Det var jeg så heldig at få hjælp til at begynde på her i sommers.

Read More
Psykologiens metafysik – eller hvordan psykologien fik spundet sig ind i sin egen matematiske idéverden og tabte sit objekt undervejs

Af Jeppe Olsen, stud.psych.
Som et forarbejde til vores speciale, diskuterer jeg i denne artikel et konkret eksempel på forholdet mellem model og empiri i moderne psykologi, nemlig anvendelsen af statistiske modelleringer. Artiklen er en bøn til forskerne om at huske den videnskabsteoretiske refleksion, når de gør brug af statistiske modeller, så vi i psykologien ikke ender som på Christiansborg, hvor alle er enige om at ”antallet betyder noget”, men ingen ved hvad…

Read More
Instituttets forskning - Om projektet ’Æstetisk erfaring og det præ-refleksive selv’

Af Casper Schacht Lund

Hvad laver de egentlig, forskerne på Institut for Psykologi, når de ikke står i forelæsningslokalerne og underviser de studerende? Hvilke empiriske og teoretiske problemfelter er de opslugte af i deres daglige forskningspraksis, og hvilke sider af psykologien er forskerne på vores institut med til at udvikle? I en ny temaserie om Instituttets forskning begiver Indput sig over i institutbygningen på den modsatte side af Øster Farimagsgade for at høre medlemmer af de forskellige forskergrupper, hvad de aktuelt beskæftiger sig med i deres forskning. Mens vi i forrige feature zoomede ind på snitfladerne mellem kognitionspsykologi og filosofi i et forskningsprojekt om selektionen af intentioner, er Indput i denne omgang taget på besøg hos Tone Roald, der leder et projekt om kunsterfaringen og dens forankring i præ-refleksiviteten.

Read More
Theories of the emergence of consciousness

Af Denis Ebbesen, stud.psych og Jeppe Olsen, stud.psych

As we outlined in our last article in Indput, the methodology being used to study consciousness by neuroscientist does not consider what the brain is conscious of. So there’s the problem (as we mentioned in the first part, the criteria for a scientific explanation was already outlined by Aristotle: both form and substance is required). The emergence of consciousness is being studied by neuroscientists as if it were a static process, and so the brain is treated as an object that is detached from the spatiotemporal world in which it operates and through which it has evolved.

Read More
Jeg likes, altså er jeg

Af Isabel Sidenius

Kan du huske dengang, hvor man i stedet for at sende en e-mail kommunike- rede som pennevenner og modtog håndskreven brevpost? Eller har du nogensinde tænkt over, hvordan dine bedsteforældres liv har været, i en tid uden smartphones og internet? Man kan vist ikke komme uden om, at den dag internettet blev opfundet, og den dag i 2004 da Mark Zuckerberg lancerede den første version af Facebook, var skæbnesvangre øjeblikke i verdenshistorien. Kigger man på de sidste 100.000 år, vil den tid mennesker har haft smartphones svare til blot 8 sekunder ud af et døgn. Og selvom du måske kan huske det gode gamle brevpost-system, kan du så huske, hvornår du sidst har haft en off-line dag?

Read More
En psykologistuderende på afveje - indsigt i skæbnen gennem håndlæsning

Af Amanda Aaboe Bell
På jagt efter svar og håndgribelige ideer om hvad en skæbne er, begiver jeg mig ud på en utraditionel rejse ind i kiromantiens verden. Ja, du læste rigtigt. I forbindelse med temaet Skæbner har jeg trodset psykologiens videnskabelige monopol, muligvis efterladt den sunde fornuft og lagt min skæbne i hænderne på en håndlæser...

Read More
Kommunehospitalets Skæbne

Af Elvira Hallengren & Karen Damgaard

Første del af en serie om de historiske bygninger, der danner rammen om vores studieliv. For blot tyve år siden rullede portører stadig med patienter gennem gangene, der blev regeret og repareret på operationsstuerne, hvor vi nu har holdundervisning, og så var der både noget med en swimmingpool, en atomkælder og en kirke. I dette og studieårets følgende udgivelser byder INDPUT dig med på en guidet tur til Kommunehospitalets hemmeligheder – så kom med.

Read More
Plejehjemmets skæbner er nøgent liv

Af Amanda Lambæk

Idéen om at undersøge og stille skarpt på institutionen plejehjem og de skæbner, der befinder sig her, udspringer af min egen oplevelse som vikar på et plejehjem igennem et halvt år. Her fik jeg et indblik i en del af vores samfund, som jeg ikke før havde stiftet et så direkte bekendtskab med. Det var på mange måder en fremmed verden at træde ind i, hvor jeg både mødte store mængder omsorg og humor mellem ansatte og beboere, men også stødte på et system, hvor jeg ofte befandt mig i en række dilemmafyldte situationer, som satte mine egne værdier om respekt og værdighed på prøve.

Read More
Køn seksualundervisning

Af Julie Holmquist Thune

BACHELORPROJEKT. Jeg har længe undret mig over fænomenet køn, og hvorfor køn kan fungere som en betydningsfuld måde at kategorisere mennesker og deres handlinger.Hvordan seksualundervisningen ser ud i dag, vidste jeg ikke da jeg startede mit bachelorprojekt, men i det følgende kan du læse om noget af det, jeg lærte af at skrive et bachelorprojekt om, hvordan seksualundervisning fremstiller køn, og hvilke konsekvenser fremstillingen kan få for eleverne.

Read More
Ayahuasca - fra et videnskabeligt perspektiv

Af Laya K. Pätzold

Ayahuasca er en brunlig og ildelugtende plante-te, som fremkalder en forandret bevidsthedstilstand. Det er et såkaldt enteogen, som har været anvendt i rituel kontekst i Amazonas-regionen i tusindvis af år. Denne artikel er baseret på min bacheloropgave om ayahuasca og dets værdi i behandling af psykopatologiske tilstande som f.eks. afhængighed og depression.

Read More
Forfængelighed, forfængelighed.

Tekst af Isabel Sidenius

Memento mori, lød den eksistentielle påmindelse fra barokken, der betyder ’husk, at du skal dø’. Følgende tekst vil give en skildring af den forfængelighed der prægede den barokke tidsånd, og hvordan denne kom til udtryk i deres æstetik. Dertil vil denne historiske periode og nogle af dens problemstillinger perspektiveres til vores samtid og den forfængelighed, der eksisterer i dag, og som vi blandt andet oplever igennem massemedierne og deres påvirkning og fordrejning af virkeligheden.

Read More