Nyt fra Studienævnet og PsykRådet

Af Ban Shiwalia, stud.psych. & Anna Fabricius, stud.psych.

Stormen har lagt sig, og solen skinner ind gennem bygning 35. Vi kan nu se frem til et roligt forår. Som de fleste studerende på CSS er bekendt med, har vinteren været præget af en intens stemning på CSS. En blokade tilbage i december banede vejen for en forhandlingsaftale, der udmundede i betingelser, der skulle overholdes for at sikre den faglige bredde på psykologi-uddannelsen. Siden da har PsykRådet arbejdet intenst på at få alle studerende med ind over processerne som følger, samt igangsat diverse initiativer for at bevare og styrke den faglige bredde på uddannelsen. Du kan blive klogere på disse processer og initiativer senere i artiklen.

Et historisk vue

I starten af det 20. århundrede var der tradition for at få professorer varetog det fulde ansvar for et fagområde. I løbet af det 19. og 20. århundrede kom der en øget tilstrømning af både studerende og videnskabeligt personale, og det betød at universitetet måtte organisere sig mere formelt; her opstod bl.a. institutter, laboratorier og afdelinger , hvor professorer havde meget at skulle sige i forhold til udformningen af deres fag og undervisningen var nogle steder næsten udelukkende defineret af det område, den pågældende professor forskede i. Et opgør ulmede. I 1968 kulminerede det Københavns Universitet med at stud.psych. Finn Einar Madsen overtog talerstolen fra rektor Mogens Fog til Universitets årsfest. Finn Einar Madsen forlangte et opgør med “professorvældet” og at studerende fik medbestemmelse i udformningen af deres uddannelse.

Hvorfor PsykRådet?

I 1970’erne indførte man Studienævn, som opererer på institutniveau og skal sikre uddannelse kvaliteten. Det er unikt at danske studerende i dag har medindflydelse på universitetet på flere niveauer: i Studienævn (institutniveau), Akademisk Råd (fakultetsniveau) og Universitetsbestyrelsen. Alle 3 organer er forankret i Københavns Universitet. For at vores studenterrepræsentanter i disse råd kan varetage vores interesser, er vi også organiseret endnu mere lokalt i fagråd, heriblandt PsykRådet.

PsykRådet er først og fremmest et rum, hvor psykologistuderende kan mødes. Du kan lære medstuderende på tværs af årgange at kende og diskutere, hvordan vi i fællesskab kan forbedre vores hverdag som psykologistuderende. Studerendes medindflydelse er ikke en naturlighed eller givet. Det er en ret studerende før os har arbejdet for. Vi vil i PsykRådet gerne sikre os at fremtidige psykologistuderende også har noget sige i sager, der vedrører sig vores uddannelse og studiemiljø.

Så hvis der er noget på uddannelsen, du oplever fungerer mindre godt, eller du har en god ide til, hvordan vi kan forbedre studiemiljøet, må du ikke tøve med at kontakte os eller komme til et Psykrådsmøde. PsykRådet er en enormt vigtig demokratisk instans, og det er vigtigt for os at høre din holdning, uanset om du går på 1. eller 10. semester. Vi står stærkere, når vi står sammen og instituttet er meget lydhøre overfor forslag.

Som psykologistuderende har du altid en stemme. Både når der konkret skal stemmes om ting til Psykrådsmøderne eller når vi beslutter hvilke emner, der skal på dagsordenen til Psykråds møder. Du kan altid få et punkt på dagsordenen ved at skrive det til Facebooksiden PsykRådet på Københavns Universitet. Vi forsøger også at holde møde hver måned samt 1 stormøder pr. semester. Det er vigtigt at møde op til disse møder, da det er her vi behandler semesterets vigtigste emner.

Indflydelsens rækkevidde

De emner der diskuteres på Psykrådsmøder vandrer videre ud til forskellige organer og fora på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet bl.a.: 1) Psykologis Studienævn. 2) Akademisk Råd, der rådgiver dekanen om langsigtede strategier for økonomi og forskning. 3) SAMF-Rådet der er et fakultetsrådet og ligger under Studenterrådet. Her mødes studerende fra alle uddannelser på SAMF og diskuterer problemstillinger, der går på tværs. En gang imellem når idéer eller initiativer helt op til Universitetsbestyrelsen, Københavns Universitets øverste myndighed.

Særligt Studienævnet er relevant for den nære indflydelse på uddannelsen, da det er her undervisningsevalueringer og nye tiltag på uddannelsen tages op og diskuteres mellem 4 repræsentanter for det videnskabelige personale (professorer, lektorer) og 4 studenterrepræsentanter. Man vælges demokratisk til at være studenterrepræsentant. Vi plejer at udpege 4 studerende fra PsykRådet som kunne være interesseret i at stille op til Studienævnet og så kan alle psykologi-studerende stemme til Univalget, der afholdes engang i november. Hvis du er interesseret i at høre mere om Studienævnet eller kunne have lyst til at stille op må du endelig kontakte os i PsykRådet.

Hvad er der sket siden sidst?

6 DAGES BLOKADE:
Kl. 3:30 tirsdag den 13. december 2022 mødtes en gruppe psykologistuderende foran hovedbygningen på CSS for at blokere institut for psykologi. Blokaden kommer som følge af den ensretning, mange studerende mener studiet er blevet ført hen imod. Helt konkret blev der blokeret på baggrund af to beslutninger:

  1. Onsdag d. 7. december nedlægges den humanvidenskabelige forskerklynge, som b.la. gør, at man som studerende ikke kan sikres en humanvidenskabelig vejleder, når man skal skrive speciale.

  2. Idet Udviklingspsykologi havde fået ny fagkoordinator, havde udviklingsfaggruppen foretaget radikale ændringer i pensum. Alle tekster fra Hviid, Villadsen, Zeuthen, Butler, Bruner, Winnicott, Valsiner, Søndergaard, Stern, Hedegaard, Sommer og Vygotsky var væk.

De næste par dage blev PsykRådets kanaler anvendt til at informere de studerende om blokaden samt rekruttere flere til at hjælpe med at blokere instituttet. I løbet af få timer blev der rekrutteret 3-400 studerende til at opretholde blokaden af Institut for psykologi. Blandt støtterne til blokaden var også 1400 eksterne psykologer samt fagråd, organisationer og fagforeninger rundt i landet.

Listen ses herunder:

• Dansk psykologforening

• Danske studerendes fællesråd

• Studenterrådet, RUC

• Studenterrådet, KU

• Anarkistiske studerende

• HUM-Rådet, KU

• De studerendes råd, DPU

• SIENCE-rådet, KU

• Queer union, KU

• Landsforening for autisme

• Statskundskabs fagråd, KU

• Historisk fagråd, KU

• Selskab for kritik & fortolkning, filosofi, KU

• Foreningen af naturressourcestuderende, KU

• Anarkistiske studerende

• Enhedslisten

• Frie grønne (Sikandar Siddique)

• Interne og eksterne lektorer på KU samt eksterne institut ledere

Under blokaden blev der bl.a. afholdt foredrag og yogatimer samt stormøder, hvor studerende både for og imod blokaden fik mulighed for at få informationer om sagen samt komme med input til hvilke krav, der skulle indfries, for at blokaden kunne ophøre.

Under 3. stormøde blev der nedsat en forhandlingsgruppe af studerende på psykologi, som fik mandat til at gå i dialog med ledelsen om betingelserne for at opløse blokaden. Mandag den 19. december 2022 sad forhandlingsgruppen til kl. 02.00 om natten og forhandlede med ledelsen om betingelserne. Aftalen blev skrevet under og lød som følger:

Ad. 1)
Ledelsen deler de studerendes ønske om at sikre en faglig bredde og velfunderet uddannelse. Dette ønske vises i de følgende punkter:

Ad. 2)
Ledelsen tilkendegiver, at arbejdsgruppen skal genoptage arbejdet med de 11 ønsker. Det besluttes på næste psykrådsmøde, hvordan arbejdet konkret skal genoptages.

Ad. 3)
Ledelsen oplyser, at den humanvidenskabelige forskerklynge bevares fra næste semester, og at de studerende fortsat frem over sikres at kunne få en humanvidenskabelig vejleder.

Ad. 4)
Vedtægterne og forretningsordenen for studienævnet giver mulighed for, at der indkaldes til ekstraordinært studienævnsmøde snarest muligt, hvor pensum i Udviklingspsykologi skal behandles. Institutledelsen og forhandlingsgruppen bakker op om, at de vedtægtsmæssige muligheder anvendes.

PsykRådets forpersonsskab vil gerne give en særlig tak til alle studerende, som har engageret sig i debatten!

NYT FRA PSYKRÅDET:

Som følge af den underskrevne forhandlingsaftale faciliterede PsykRådet et strategimøde, hvor studerende kunne komme med input til, hvilke initiativer der skulle igangsættes. Forneden ses nogle af de initiativer, der til mødet blev nedsat projektgrupper til:

  • PR-gruppe for PsykRådet, som kan hjælpe med at informere de psykologistuderende om, hvad der rør sig på studiet, og hvornår der er møder.

  • Udviklingspsykologi-Læsekredsen, der i lige uger i løbet af semestret læser og snakker sammen om de tekster, som er blevet fjernet.

  • Opløsning af barrierer mellem studerende og VIP’ere via arrangementer som fx PSYK-studieliv der blev holdt d.28.02 af Instituttet.

  • Samarbejde med Dansk Psykolog Forening via en arbejdsgruppe med kontakt til DP, som har tilbudt at hjælpe med de udfordringer, som de studerende og de ansatte i Studienævnet har svært ved at tackle.

  • Kontakt til Claire Gordon som arbejder med trivsels-initiativer på CSS.

  • At undersøge kursusevalueringer fra tidligere semestre

  • Den Alternative Forelæsningsrække

  • Pressegruppen (fra blokaden), der gerne vil genoptage deres kommunikationsarbejde

  • Podcast (stadig under udvikling)

  • Alternativt faktaark (om blokaden) til det, ledelsen lagde op på KU’s hjemmeside

Kunne du tænke dig at være en del af projekterne, kan du skrive til os på Facebook eller på vores E-mail: psykraadetvedku@gmail.com

Derudover går næstforperson Anna Fabricius og to studienævnsrepræsentanter af. PsykRådet inviterer derfor til generalforsamling: onsdag den.29. marts 2023 kl. 17-19. Alle er velkomne til at stille op til posterne!

OPFORDRING FRA PSYKRÅDET:

Det er ingen hemmelighed, at de sidste års diskussioner om uddannelsens faglige udvikling har været drænende. Alligevel mener vi i PsykRådet, at vi er nået til et punkt, hvor ledelsen har valgt at lytte til de studerende. Med 2. punkt fra forhandlingsaftalen kommer den nedsatte arbejdsgruppe til at følge op på de tidligere 11 krav og bestræbe sig på, at de bliver overholdt. Det udelukker ikke, at vi som studerende fortsat forholder os kritisk til beslutninger, som vi ikke inddrages i, eller er radikalt uenige i. Vi appellerer dog til, at alle (både studerende og ansatte) overholder Code of Conduct. Til sidst vil vi understrege, at både PsykRådet og ledelsens dør altid står åben for dialog.