Posts in Tema: Politik
Debatten: Jo mere uenig du er med nogen, jo pænere skal du tale til dem – hold dine beskidte tanker for dig selv

Af Amanda Aaboe Bell

Hvad tænker politikerne egentlig, når de torsdag aften tørner sammen og udveksler politiske budskaber på live-tv? Der skal tales pænt i studiet, så fornærmelserne og de uanstændige politiske holdninger er stuvet af vejen mellem linjerne. For at afdække det politiske spil må vi gå på opdagelse mellem linjerne og helt ind i psyken på politikerne.

Read More
Psykologien langs det partipolitiske spektrum

Af Alexander Gjerding, Sebastian Tobias-Renstrøm, og Phillip Dyssegaard

Har du nogensinde overvejet, om de psykologiske retninger hænger sammen med en bestemt politisk profil? Ved du, hvor dine teoretiske sympatier ligger, men har svært ved at bestemme dig, når du skal stemme til folketingsvalget? Så er denne artikel noget for dig. Vi afslører den gamle positivistiske løgn om, at det er muligt at adskille videnskab og ideologi og udleder de psykologiske skolers partipolitiske ståsted. Nemt.

Read More
Et barn bliver slået - om evalueringssamfundet og psykisk sårbarhed hos studerende

Af Isabel Sidenius og Sebastian Tobias-Renstrøm

”Indenfor de seneste tyve år er antallet af unge ramt af stress, depression, angst eller andre psykiske lidelser steget markant”, forklarer Eva Secher, formand for Dansk Psykolog Forening, til et foredrag arrangeret for et par uger siden af Socialdemokratiet. Arrangementet havde til formål at sætte fokus på unges psykiske sårbarhed og (mis)trivsel. For nyligt bragte Uniavisen ligeledes en ar-tikel, der satte fokus på unges mistrivsel ved at rette opmærksomheden mod en række statistikker, der peger på et stigende stressniveau hos KU’s studerende samt et stigende antal personer med depression og angstlidelser.

Read More
Politik på instituttet

Af Karen Damgaard og Alexander Gjerding

1968 var året, hvor det danske studenteroprør brød ud. Som anførere i oprøret blev de psykologistuderende ved Københavns Universitet afgørende for omvæltningen i den danske universitetskultur, der efter hårde kampe blev opnået samme år og som har præget traditionen på de højere læreanstalter frem til i dag. Når man snakker universitetspolitik, synes det altså ikke forkert at påpege, at man som studerende på Institut for Psykologi bærer på en tung arv. Indeværende artikel er et forsøg på at beskrive den politiske situation på Institut for Psykologi, fra Instituttets grundlæggelse i 1886 og frem til i dag, set fra de studerendes perspektiv.

Read More
Hvad har psykologer at sige om samfundet? – Interview med Eva Secher Mathiasen

Af Frederik Bjerre Andersen og Cecilie Bildstedfelt

Psykologi er i sit brede omfang faglig viden om menneskelig trivsel, og der er ingen grund til at dække fagligheden til. Tværtimod giver psykologfagligheden et solidt fundament til at blande sig i samfundsdebatter, engagere sig politisk og give beslutningstagere noget at tænke over, særligt inden for sundheds- og velfærdsområdet. Dette fik formanden for Dansk Psykolog Forening Eva Secher Mathiasen for alvor slået fast, da hun deltog i DR2’s Debatten for et par år siden. Her advokerede hun for en vision om, at mennesker i sig selv er målet og ikke blot et middel som ”fodsoldat for konkurrencestaten”.

Read More